11. Kongres Rybny w Sopocie. Wyzwania i perspektywy rozwoju branży rybnej
Sekretarz stanu Jacek Czerniak omówił kluczowe wyzwania branży rybnej w Polsce podczas 11. Kongresu Rybnego w Sopocie. To największe doroczne spotkanie przedstawicieli sektora, administracji i nauki, które w tym roku odbyło się w dniach 1-2 kwietnia, gromadząc ekspertów i decydentów związanych z rynkiem rybnym.
polityka rybołówstwo wiadomości04 kwietnia 2025 | 15:57 | Źródło: Gazeta Morska | Opracował: Kamil Kusier | Drukuj
fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Perspektywy rozwoju i wyzwania sektora
Mówiąc o perspektywach rozwoju i wyzwaniach dla branży rybnej, wiceminister Jacek Czerniak podkreślił znaczenie Funduszu Europejskiego dla Rybactwa (FER). Wiceszef resortu rolnictwa zaznaczył, że FER stanowi bardzo istotne wsparcie funkcjonowania sektora i rozwoju branży przetwórstwa rybnego. W tym kontekście wiceminister przedstawił także podstawy prawne funkcjonowania rynku rybnego oraz możliwości finansowania działań w Polsce.
Jak poinformował sekretarz stanu, polskie połowy oraz ryby pochodzące z akwakultury nie zaspokajają w pełni zapotrzebowania polskiego rynku na ryby i produkty rybne. W związku z tym ważne dla funkcjonowania rynku rybnego i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego są import surowca dla polskiej branży rybnej oraz rozwój akwakultury. Sekretarz stanu przytoczył statystyki z ostatnich lat, z których wynika, że import surowca rybnego i produktów rybnych sukcesywnie rośnie.
Wiceminister Czerniak wyraził także przekonanie, że należy kontynuować i rozszerzać wsparcie dla badań i rozwoju technologicznego, które mogą prowadzić do bardziej zaawansowanych, skutecznych i ekologicznych metod połowów oraz hodowli ryb.
Projekt „Akwakultura w Unii Europejskiej: z pasją dla Was”
Podczas swojego wystąpienia wiceminister Czerniak przybliżył słuchaczom projekt „Akwakultura w Unii Europejskiej: z pasją dla Was”. Jak wyjaśnił, jest to kampania informacyjna, prowadzona przez Komisję Europejską we wszystkich językach UE. Celem jest zwiększenie świadomości społecznej na temat akwakultury w Unii Europejskiej. Polską ambasadorką kampanii została Anna Pyć, która zawodowo zajmuje się hodowlą pstrągów i karpi.
Przetwórstwo ryb w Polsce
Sekretarz stanu przytoczył także dane nt. przetwórstwa ryb w Polsce. Wynika z nich, że w 2023 r. produkcja wyniosła 660 tys. ton o wartości 18 mld zł. Polska umacnia swoją pozycję jednego z największych przetwórców ryb w Europie. Nasz kraj jest liderem w produkcji ryb solonych, wędzonych i suszonych (29,3 proc. produkcji UE), a także świeżych i chłodzonych filetów (22,2 proc.) oraz konserw i przetworów rybnych (16,9 proc.). Łącznie stanowi to 14,1 proc. udziału Polski w unijnym rynku. Sektor przetwórstwa rybnego w Polsce to stabilna i dynamicznie rozwijająca się branża o rosnącej rentowności, wysokim udziale w eksporcie oraz znaczącej pozycji na rynku unijnym.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że dzięki tym wynikom polskie przetwórstwo rybne jest nie tylko fundamentem krajowej gospodarki, lecz także kluczowym elementem europejskiego rynku. Dodał, że warto kontynuować działania wspierające rozwój tego sektora, aby jeszcze bardziej umocnić naszą pozycję w Europie i na świecie.
Wpływ spożywania ryb na zdrowie człowieka
Wiceminister Jacek Czerniak przedstawił informacje nt. znaczenia spożywania ryb dla zdrowia człowieka. Jak wskazał, ryby, szczególne te morskie, to żywność prozdrowotna, bogata w niezbędne dla człowieka białko i kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Te ostatnie są produkowane tylko przez organizmy morskie i nie znajdziemy ich w żadnej innej żywności. Z tego względu produkty te są w naszej diecie niezbędne i nie do zastąpienia. Są także bardzo ważne w profilaktyce chorób układu krążenia czy obniżenia insulinooporności.
Jak podkreślił sekretarz stanu, ryby morskie są ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, kluczowe dla zapewnienia jakościowego bezpieczeństwa żywnościowego. Zauważył, że coraz więcej produktów rybnych znajduje się w grupie żywności funkcjonalnej, ukierunkowanej na poszczególne grupy konsumentów, np. dzieci, osoby z chorobami serca i układu krążenia. Polscy producenci nadążają za obecnymi preferencjami konsumentów i wytwarzają swoje wyroby z ogromną dbałością o ich jakość.
1. Kongres Rybny w Sopocie
Na Kongresie Rybnym co roku spotykają się przedstawiciele przetwórstwa rybnego, akwakultury, rybołówstwa i handlu rybnego oraz dostawców branży rybnej z przedstawicielami administracji publicznej i nauki. W tym roku odbyła się 11. edycja wydarzenia, w programie której znalazło się ponad 20 prezentacji na tematy dotyczące m.in. ekonomiki przemysłu rybnego, rynku wewnętrznego i eksportu czy innowacyjnych technologii w przetwórstwie rybnym.
zobacz też
Postaw nam kawę, a my postawimy na dobrą morską publicystykę! Wspieraj Gazetę Morską i pomóż nam płynąć dalej - kliknij tutaj!
Kamil Kusier
redaktor naczelny
komentarze
Dodaj pierwszy komentarz
zobacz też
Wyniki wyborów prezydenckich na statkach. Kto wygrywa na morzu? Karol Nawrocki i Rafał Trzaskowski w drugiej turze
Stocznia „Wulkan” w Szczecinie: od kryzysu do stabilizacji. Roczne podsumowanie i ambitne plany rozwoju
Nie ma silnej Europy bez silnej gospodarki morskiej. Zakończyło się nieformalne spotkanie ministrów ds. morskich
Program "Polskie Morze", czyli repolonizacja sektora gospodarki morskiej. Co to znaczy?
Donald Trump nakazał ponowne otwarcie więzienia na wyspie Alcatraz pod San Francisco
Ukraiński resort rozwoju: chcemy wykorzystać polskie inwestycje do odbudowy przemysłu morskiego
Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji. Co dalej z jendostką?
Parlament Czarnogóry przegłosował kontrowersyjną umowę na dzierżawę plaży ZEA
Turcja wysłała żołnierzy do Mogadiszu, w zamian za 30 proc. przychodów z ropy naftowej i gazu
Pierwsza umowa na drogę krajową do elektrowni jądrowej Lubiatowo-Kopalino podpisana
REKLAMA